Once upon a time there was a beautiful human being.
The world did not see things the way she did.
She felt things deeply. She felt everyone deeply.
But little did she know it was her superpower.
The power to raise above the darkness and help others to do the same.
They called her highly sensitive.

H S P

Wanneer je op een bepaalde manier hooggevoelig bent is balans vinden in de drukte van alledag een grote uitdaging voor je. Hoe kun je deze kwaliteiten (want dat zijn het) gebruiken? En hoe zorg je ervoor dat je je aan het eind van de dag niet compleet ondergesneeuwd voelt?

Een hoogsensitief brein is simpelweg Anders bedraad

Hoogsensitief of HSP: je struikelt er bijna over. Ineens is het er en lijkt het wel of iedereen het herkent. Maar bestaat het eigenlijk wel? En wat is het dan precies?
“Het is een persoonlijkheidskenmerk”, zegt Judith Homberg, hoogleraar neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit. “Sommige mensen zijn gevoeliger voor allerlei stimuli uit hun omgeving, verwerken die dieper en hebben er sterkere emotionele reacties bij. Dit stelt hen in staat om meer details uit hun omgeving op te nemen en er met meer empathie op te reageren”.
Een bewijs dat hoogsensitiviteit echt bestaat vormen de studies waaruit blijkt dat de hersenen van hoogsensitieve mensen echt anders werken.

De Belgische kinisch psycholoog Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel vergeleek fMRI-scans van ruim 1500 volwassenen en zag dat de meesten van ons een filter hebben in het informatieverwerkingssysteem. Infomatie die we op dat moment niet nodig hebben, filteren we weg. Mensen met hoogevoeligheid kunnen dat niet. Bij hen komen veel prikkels tegelijk binnen.
Bij het uitvoeren van een opdracht zijn bij hooggevoelige mensen meer hersengebieden actief. Daardoor vindt er een diepere verwerking plaats. 
Ook zagen onderzoekers dat hoogsensitieve mensen sneller en beter subtiele verschillen opmerken tussen plaatjes die op het eerste gezicht indentiek lijken.
En in rust blijkt het brein van hooggevoelige mensen actiever. “Ook in rust zijn ze waakzaam. Alert op gevaar”, zegt onderzoekster Homberg.

if you want to know who your tribe is, speak your truth and see who sticks around. those are yours.