Once upon a time there was a beautiful human being.
The world did not see things the way she did.
She felt things deeply. She felt everyone deeply.
But little did she know it was her superpower.
The power to raise above the darkness and help others to do the same.
They called her highly sensitive.

 • Ik ben me erg bewust van subtiele signalen uit mijn omgeving die anderen niet zien
 • Ik voel me ziek en leeg in grote menigtes of een drukke omgeving
 • Ik voel al snel aan wanneer iemand liegt of er iets niet klopt
 • Stemmingen van anderen hebben invloed op me. Ik moet opletten dat ik ze niet over neem.
 • Ik word vaker bestempeld als verlegen en stil (maar bent dit niet)
 • Ik heb een rijk en complex innerlijk leven
 • Ik kijk liever geen erg gewelddadige films en oneerlijke nieuwsitems
 • Ik kan diep geraakt worden door natuur, muziek, kunst, harde geluiden, geuren of fel licht
 • Ik heb aandacht en interesse voor bovennatuurlijke zaken
 • Ik ben consciëntieus en integer en handel liefst vanuit mijn geweten
 • Ik ben zorgzaam en kan goed anticiperen op de behoeften van anderen
 • Ik functioneer minder goed bij observatie, evaluatie of concurrentie
 • Last but zeker not least: Ik heb een sterke behoefte aan tijd voor jezelf

Een hoogsensitief brein is simpelweg Anders bedraad

Hoogsensitief of HSP: je struikelt er bijna over. Ineens is het er en lijkt het wel of iedereen het herkent. Maar bestaat het eigenlijk wel? En wat is het dan precies?
“Het is een persoonlijkheidskenmerk”, zegt Judith Homberg, hoogleraar neurowetenschappen aan de Radboud Universiteit. “Sommige mensen zijn gevoeliger voor allerlei stimuli uit hun omgeving, verwerken die dieper en hebben er sterkere emotionele reacties bij. Dit stelt hen in staat om meer details uit hun omgeving op te nemen en er met meer empathie op te reageren”.
Een bewijs dat hoogsensitiviteit echt bestaat vormen de studies waaruit blijkt dat de hersenen van hoogsensitieve mensen echt anders werken.

De Belgische kinisch psycholoog Elke van Hoof van de Vrije Universiteit Brussel vergeleek fMRI-scans van ruim 1500 volwassenen en zag dat de meesten van ons een filter hebben in het informatieverwerkingssysteem. Infomatie die we op dat moment niet nodig hebben, filteren we weg. Mensen met hoogevoeligheid kunnen dat niet. Bij hen komen veel prikkels tegelijk binnen.
Bij het uitvoeren van een opdracht zijn bij hooggevoelige mensen meer hersengebieden actief. Daardoor vindt er een diepere verwerking plaats. 
Ook zagen onderzoekers dat hoogsensitieve mensen sneller en beter subtiele verschillen opmerken tussen plaatjes die op het eerste gezicht indentiek lijken.
En in rust blijkt het brein van hooggevoelige mensen actiever. “Ook in rust zijn ze waakzaam. Alert op gevaar”, zegt onderzoekster Homberg.

wat gaan we doen?

Wij gaan via een persoonlijk stappenplan ontdekken hoe je jouw hooggevoeligheid kunt transformeren naar een bruikbare tool om in te zetten wanneer jij dat nodig voelt. Maar ook om de oh zo nodige rust te vinden. Dit persoonlijke stappenplan is voor iedereen. Van jong tot oud. Toegesneden op jouw specifieke eigenschappen, want hooggevoeligheid kent veel verschillen. En vertakkingen die ermee verwant zijn, zoals Empaten, Introverts en Creatief Hoogbegaafden. Wees welkom. Iedereen ervaart zijn of haar gevoeligheid weer heel anders. Het kan zijn dat sommige eigenschappen van de bovenstaande lijst op je lijf geschreven zijn, en andere weer totaal niet.

Het stappenplan bevat oefeningen, opdrachten en tips om jouw energie en grenzen beter te kunnen bewaken.  Je gaat steeds meer vertrouwen op jezelf en je intuïtie en sneller herkennen wanneer iets of iemand in jouw energie duikt.
We gaan aan de slag met bewustzijn creëren, transformeren en loslaten.
Bij een traject krijg je een eigen persoonlijk notitieboek. En ik neem bij elke afspraak mijn camera mee. Omdat fotografie een enorm transformerend effect bewerkstelligt, en jij je beste versie van jezelf gaat zien.

 

if you want to know who your tribe is, speak your truth and see who sticks around. those are yours.